söndag 10 juni 2012

433 Plums och Plask informeras om vindkraft

Plask såg meddetsamma att fönstren såg annorlunda ut i semesterstugan, de öppnades nerifrån och upp. Så var det inte alls hemma i Sverige. När Plask tittade närmare på fönstren sade en av de mindre nallarna där "sådana här fönster har ni inte hemma?". "Nej, det har vi inte, men i den här kylan öppnar ni väl inte heller fönstren på vintern." svarade Plask. "Nej, vi öppnar aldrig fönstren på vintern men de släpper in dagsljuset därför har vi fönster" brummade nallen raskt tillbaka. Plums och Plask gick fram till våningssängarna i stugan. Det fanns två våningssängar på vardera sidan. Små rödrutiga gardiner hängde framför våningssängen på en gardinstång. På kortsidan av våningssängen fanns det krokar uppsatta om de ville hänga upp sina ryggsäckar där. På golvet låg en mjuk skön pläd att sätta tassarna på. Den mindre nallen som var med dem visade hur det gick till när de skulle koka vattnet på björnköket. Istället för solcellsdrift fanns det vindkraft som leddes genom en särskild kanal in till stugan. Det var varmt och skönt i stugan, men ett svagt surr hördes inne i stugan av vindkraften utifrån. Vindkraften värmde stugan till lagom temperatur, men om nallarna tyckte att det blev för varmt i stugan kunde de sänka värmen genom att vrida på en ratt bredvid kanalen som ledde värmen in. Björnköket kallades så för att det mest användes av björnar. Där fanns en kokplatta och en vattenkokare samt en liten ugn. När en björn vevade med sin tass på björnköket uppstod energi som räckte till att koka vatten för vattenko
karen eller koka ägg på kokplattan. Man fick bestämma sig innan man började veva med tassen. Plums och Plask tyckte att det verkade spännande och frågade bara nu om man inte blev trött i tassarna av att veva så mycket. "Neej då, du vevar en stund och sedan håller värmen energin igång minst en kvart" svarade nallen.
"Spännande" brummade Plums och Plask på en gång. Plums gäspade stort, han ville lägga sig en stund och sova , men Plask ville höra mera om semesteranläggningen så han följde med lilla nallen ut för att se sig omkring.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar